ΟΜΑΔΑ ΔΙΟΔΟΣΣΣ

ΔΙ.Ο.Δ.Ο.Σ.Σ.Σ.

Η ΔΙ.Ο.Δ.Ο.Σ.Σ.Σ. είναι μια από τις εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ». Δημιουργήθηκε  το 2012 και ξεκίνησε το  «ταξίδι» με έργο την Κοινωνική Δικτύωση, εμπνεόμενοι από τη φιλοσοφία της και εκπαιδευόμενοι από τους Ιδρυτές της!

Η φιλοσοφία και οι αρχές  εφαρμόζονται πρώτα και κύρια μέσα στην ομάδα.

Το κάθε μέλος ανακαλύπτει και αναπτύσσει τον εαυτό του, συνδέεται, περνάει από το ΕΓΩ  στο ΕΜΕΙΣ.

• Με αλληλοσεβασμό και εμπιστοσύνη,  ισοτιμία,  ανοιχτότητα και ειλικρίνεια 

• Αποδεχόμενοι ο ένας τη  διαφορετικότητα του άλλου

• Με ουσιαστική επικοινωνία, συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη

• Με πίστη και συνέπεια τόσο στην ομάδα όσο και στο όραμα της ποιότητας ζωής και της πρόληψης που προάγει  ο φορέας

•Με αισιοδοξία

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ  ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Ο άλλος τρόπος ζωής που προτείνει η «ΠΡΟΤΑΣΗ», είναι  o αντίποδας στο σύγχρονο  τρόπο της παθητικής  κατανάλωσης και των υλικών αγαθών, της αποξένωσης και της  απομόνωσης. Ένας τρόπος που   αντικατέστησε σταθερές πανανθρώπινες αξίες με τη θεοποίηση του χρήματος και του ΕΓΩ, με την αδιαφορία στο συλλογικό. Ένας δρόμος που οδηγεί στην εξάρτηση από τα πάντα, δημιουργώντας ανθρώπους δέσμιους αντί για πολίτες ενεργούς και ελεύθερους Η πορεία από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ, ενεργώντας εθελοντικά  με κινητήρια δύναμη την ομάδα (το Δίκτυο) στην οποία το κάθε άτομο συμμετέχει, αλληλεπιδρά, δημιουργεί είναι η πρόταση της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ».

Έτσι  ομάδα ξεκίνησε  το ταξίδι  για  να συναντήσει κι άλλους ευαίσθητους κρίκους της αλυσίδας του άλλου τρόπου ζωής, να μοιραστεί σκέψεις και προβληματισμούς, να ανταλλάξει απόψεις και ιδέες, να ανοιχτεί στο διπλανό με σεβασμό και εμπιστοσύνη, να ενώσει  δυνάμεις, να συνεργαστεί.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η ομάδα εθελοντών ΔΙ.Ο.Δ.Ο.ΣΣ.Σ. της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ, υλοποιεί τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα πρόληψης «Κοινωνική Δικτύωση – Ξαναχτίζουμε τη σύγχρονη γειτονιά μας ». Μια δύσκολη, απαιτητική αλλά και μαγική πορεία στη διάρκεια της οποίας η ομάδα συνέβαλε στο:

√ να γίνει κατανοητή η δυναμική της αλληλεπίδρασης των κατοίκων και τα οφέλη που απορρέουν από μια τέτοια συλλογική προσπάθεια

√ να αναληφθεί  προσωπική  ευθύνη του κάθε ατόμου για συμμετοχή στη διαμόρφωση της πορείας της πρόληψης και της ποιότητας ζωής στη γειτονιά

√ να γίνει αισθητή η ανάγκη δράσης ως όλον, ως ΕΜΕΙΣ

 

Για να επιτευχθεί αυτό, ήταν αναγκαίο:

• να ενδυναμωθεί η επικοινωνία στην κοινότητα,

• να δημιουργηθούν στηρίγματα και να λειτουργήσουν αρχές αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης, συνεργασίας

• να αναδειχθούν τα ήδη υπάρχοντα ζωντανά δίκτυα ενεργών πολιτών,

• να συζητηθούν δυνατότητες συνεργασίας, συνύπαρξης και αλληλοϋποστήριξης με τελικό στόχο την ενδυνάμωση των μελών του κοινωνικού ιστού της γειτονιάς.

 • να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο «Γείτονας», να αφήσει την ιδιωτική μοναξιά, να συμμετάσχει και να συνεργασθεί με τα άλλα μέλη της γειτονιάς με την υποστήριξη και τη φροντίδα και της ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Αυτό θα αποτελέσει μία ουσιαστική δράση ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

Στόχος της ομάδας είναι η αναζήτηση και ανάδειξη του ΕΝΕΡΓΟΥ πολίτη της γειτονιάς με τη συνεργασία του οποίου θα ευαισθητοποιηθούν και θα παρακινηθούν και όποιοι άλλοι είναι  έτοιμοι, με απώτερο σκοπό των πολλαπλασιασμό του οφέλους στην κοινότητα.

Η εκπαίδευση της κοινότητας αποτελεί βασική προϋπόθεση της πρόληψης.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

Αναφερόμαστε στα σχολεία, τους συλλόγους γονέων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, την εκκλησία, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους αθλητικούς συλλόγους, τους χώρους ψυχαγωγίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λ.π. αλλά και ιδιώτες που αποτελούν ενεργούς πολίτες ή γνωρίζουν την ιστορία και τα βιώματα της γειτονιάς και πασχίζουν για τη διατήρηση του «νοιαξίματος» και της «συλλογικότητας».

ΕΜΕΙΣ, οι Γείτονες, ξαναχτίζουμε τη σύγχρονη γειτονιά

μας, επειδή…. μας αφορά

0
0
0
s2sdefault

join

newsletter

contact

calendar

 

15

© 2015 Protasi. All Rights Reserved. Designed By Aktis.gr

Search