ΚΙΝΗΣΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ» -  ΟΚΑΝΑ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ είναι ο πρώτος φορέας  πρόληψης που  λειτούργησε στην Ελλάδα από  εκπαιδευμένους  εθελοντές. Ιδρύθηκε  στα τέλη του 1988.

Μετά την μεταπολίτευση στην χώρα μας υπήρχε μία ανησυχία για την αύξηση του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών κυρίως στις χώρες της Δύσης. Μερικοί Δήμοι και νεολαίες  αριστερών πολιτικών κομμάτων είχαν εντάξει μέσα στο πρόγραμμα των δράσεών τους και την πρόληψη των ναρκωτικών, αλλά με την διαδικασία της ενημέρωσης μέσω εκφοβισμού.

Το 1983-84 το ΕΠΙΨΥ, πραγματοποίησε τα πρώτα προγράμματα πρόληψης, με την μεθοδολογία των προγραμμάτων  αγωγής υγείας,  σε εκπαιδευτικούς και μαθητές των γυμνασίων του Δήμου Υμηττού (υπεύθυνες οι κ.κ. Άννα Κοκκέβη και Αλίκη Μοστριού ).

Η ΠΡΟΤΑΣΗ εφάρμοσε το πρώτο της πρόγραμμα αγωγής υγείας στην σχολική κοινότητα της Αγυιάς την σχολική περίοδο 1988-89. Παράλληλα   συνέχισε τα προγράμματα του ΕΠΙΨΥ  σε σχολεία της Πάτρας, μετά από εκπαίδευση των στελεχών της.

Την δεκαετία 1990-2000 η ΠΡΟΤΑΣΗ  λειτούργησε ως ένας εκπαιδευτικός φορέας ανά την Ελλάδα για την πρόληψη των εξαρτήσεων σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.   Διοργάνωνε  εκπαιδευτικά σεμινάρια από διήμερα  μέχρι εβδομαδιαία σε συνεργασία με σχολεία και δήμους,  με αποτέλεσμα σε πολλά σχολεία και πόλεις να λειτουργήσουν προγράμματα πρόληψης.

Το Υπουργείο Υγείας διέθετε μία  στοιχειώδη  υποδομή  για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Υποτυπωδώς λειτούργησε ο ΚΕΣΥΚΑΝΑ, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό στην θέση του δημιουργήθηκε ο ΟΚΑΝΑ.

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ιδρύθηκε με το Νόμο 2161/1993 (έναρξη λειτουργίας το 1995) και είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Ιδρυτής και  πρώτος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ  μέχρι το 1996 ήταν  ο Στέφανος Μανίκας. Η  εξαίρετη προσωπικότητα του Στέφανου Μανίκα, η δημοκρατική του παιδεία, οι ανοικτοί του ορίζοντες, η εμπιστοσύνη του  στους συνεργάτες του και η αξιοποίηση όλων των προσώπων και των ευκαιριών για την πρόληψη, σημάδεψαν καθοριστικά και θετικά αυτή την περίοδο. Σύνθημά του ο πλουραλισμός και η συνεργασία. Στις ομιλίες του έκλεινε με το σύνθημα,  ας αφήσουμε όλα τα λουλούδια της πρόληψης να ανθίσουν.  Ως έξυπνος και πρακτικός άνθρωπος κάλεσε τον Διονύση Σακκά, ψυχοθεραπευτή και στέλεχος του ΑΚΜΑ και του ανέθεσε την διεύθυνση του τμήματος πρόληψης του ΟΚΑΝΑ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ από το ξεκίνημα της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ συνεργάστηκε εποικοδομητικά με όλα τα τμήματα.  Εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ, εκτιμήθηκε το έργο της ΠΡΟΤΑΣΗΣ σε όλη την Ελλάδα και αξιοποιήθηκε εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ, ως εκπαιδευτικός φορέας. Αρκετά  στελέχη της συμμετείχαν  σε διάφορα  εκπαιδευτικά σεμινάρια. 

Ο  Βασίλης Πασσάς και η Αγγελική Πασσά συμμετείχαν εκ μέρους του φορέα σε επιτροπή  του ΟΚΑΝΑ για την διαμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Συμβουλευτικών Σταθμών για την πρόληψη ( δομές πριν τα Κέντρα Πρόληψης ).

Η ΠΡΟΤΑΣΗ  διοργανώνει  με τον Δήμο Πατρέων  τον  Ιούνη του  1993  την 1η Πανελλήνια συνάντηση  φορέων πρόληψης στην Πάτρα.  Συμμετείχαν 90 άτομα από  46  φορείς.

Το  Ιούνη του 1995   ο ΟΚΑΝΑ αναθέτει στην ΠΡΟΤΑΣΗ  την υλοποίηση σεμιναρίου εκπαίδευσης  300 ωρών σε επιστήμονες της ψυχοκοινωνικής υγείας  σε θέματα εξάρτησης και οργάνωσης προγραμμάτων πρόληψης.

Επιστημονικός υπεύθυνος του σεμιναρίου  ο Β.Πασσάς και εκπαιδευτές στελέχη της ΠΡΟΤΑΣΗΣ, η   Αγγελική Πασσά,  η Μαρία Κλουκινιώτη και   η  Αμαλία Τράκα.  Επόπτης ο Διονύσης Σακκάς.

 

Τον Νοέμβρη του   1995 διοργανώνεται η 2η Πανελλήνια συνάντηση Φορέων Πρόληψης από την κίνηση ΠΡΟΤΑΣΗ, τον Δήμο Πατρέων, το Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ., Β/θμια  Εκπαίδευση, Διεύθυνση Υγείας Ν.Αχαίας.

Ο ΟΚΑΝΑ συμμετέχει και επιχορηγεί την  συνάντηση  με το ποσό των 5.000.000  δρχ.

Τον ίδιο χρόνο ξεκινά μία  νέα συνεργασία με ΟΚΑΝΑ στην  εκπαίδευση κοινωνικών ομάδων σε  θέματα θεραπείας και πρόληψης με στόχο την  δημιουργία  μίας Θεραπευτικής  Κοινότητας στην Πάτρα. Υπεύθυνος αυτής της συνεργασίας ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Γιώργος Μπαρδάνης.

Το  1996  αναλαμβάνει πρόεδρος  του ΟΚΑΝΑ η κα Μένυ  Μαλλιώρη

Το  1996  η ΠΡΟΤΑΣΗ προχωρά  στην δημιουργία του συλλόγου «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ», στον οποίο συμμετέχουν 27 φορείς της πόλης, οι οποίοι είχαν ευαισθητοποιηθεί και  δεσμεύτηκαν να  στηρίξουν την προσπάθεια δημιουργίας Θεραπευτικής Κοινότητας στην Πάτρα.

Το 1998 στην Πάτρα ανευρίσκεται το κτίριο και καρποφορεί η προσπάθεια της ΠΡΟΤΑΣΗΣ και του  ΟΡΙΖΟΝΤΑ.  Ο ΟΚΑΝΑ  δημιουργεί την Θ.Κ. ΓΕΦΥΡΑ, το πρώτο στεγνό πρόγραμμα  στην Πάτρα.

ΜΕΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ.

ΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ  ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΒΑΛΛΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. ( Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ).

Η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης είχε ως συνέπεια ο ΟΚΑΝΑ και η ΠΡΟΤΑΣΗ  να  χαλαρώσουν τους  δεσμούς μεταξύ τους και να συναντώνται κυρίως στο Κέντρο Πρόληψης, καθώς ο ιδρυτής  της ΠΡΟΤΑΣΗΣ Βασίλης Πασσάς  ανέλαβε επιστημονικός  υπεύθυνος  του Κέντρου με ρόλο εθελοντή και η πλειοψηφία των  εργαζόμενων στελεχών  της ΠΡΟΤΑΣΗΣ,  στελέχωσαν το νεοσύστατο Κέντρο Πρόληψης.

Τα  επόμενα  χρόνια αρκετές φορές  στελέχη της ΠΡΟΤΑΣΗΣ  συμμετείχαν ως εκπαιδευτές  σε σεμινάρια του ΟΚΑΝΑ, ενώ πολλές συνεργασίες ανεπτύχθησαν στα πλαίσια του Κέντρου Πρόληψης, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του.

0
0
0
s2sdefault

join

newsletter

contact

calendar

 

15

© 2015 Protasi. All Rights Reserved. Designed By Aktis.gr

Search