Η Ιστορία της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ»

Ιστορία της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ»

Το Φθινόπωρο του  1988, ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων  του 13ου Γυμνασίου και μέλος  του  Δ.Σ.  του Ιατρικού Συλλόγου  Πάτρας, Βασίλης Πασσάς, κατέθεσε πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου γονέων να εφαρμοσθεί κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς ένα πρόγραμμα για την πρόληψη των ναρκωτικών,  σε  συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και γονείς των 3  σχολείων ( 13ο Γυμνάσιο, 9ο Γενικό Λύκειο και 4ο ΤΕΛ).

Την   πρωτοβουλία  αυτή στήριξε ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας, ο οποίος από τις αρχές του 1987 είχε  αναλάβει πρωτοβουλίες κατά των ναρκωτικών ( μετά από  πρόταση του Θρασύβουλου  Μαυρομάτη),  σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς της πόλης.

Την αρχική  ομάδα σχεδιασμού και εφαρμογής του πρώτου προγράμματος Αγωγής Υγείας στην Ελλάδα, μετά τα προγράμματα του ΕΠΙΨΥ  σε σχολεία του Υμηττού, συμμετείχαν  6 πρόσωπα.  Δύο γονείς από το Σύλλογο Γονέων του 13ου Γυμνασίου (  Βασίλης Πασσάς, Αγγελική Πασσά ) και τέσσερις εκπαιδευτικοί από το 13ο Γυμνάσιο ( Παναγιώτης Παυλάκης) , το 9ο Λύκειο ( Γιάννης Παπανικολάου ) και το 4ο Τεχνικό Λύκειο ( Κλειώ Βάρου και Νίκος  Τσαπακίδης).

Η αρχική επωνυμία αυτής της κίνησης ήταν Επιτροπή κατά των ναρκωτικών της σχολικής κοινότητας Αγυιάς. Χώροι συνάντησης της ομάδας, ο φιλόξενος χώρος του ΙΣΠ.

Πρόσωπα όπως ο Παναγιώτης Κοσιώνης, Γιάννης Καφέζας ( πρόεδροι Ι.Σ.Π ), Ανδρέας Καράβολας ( Δήμαρχος ), Δημήτρης  Ζηνόζης ( πρόεδρος Δικ.Συλλόγου )  διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο  σε αυτό το  εγχείρημα.

Η επιτυχημένη υλοποίηση του  Προγράμματος Αγωγής Υγείας για την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών, στο οποίο συμμετείχαν 80 μαθητές των τριών αυτών σχολείων, ήταν καθοριστική για την συνέχεια, καθώς περισσότεροι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές ενδιαφέρθηκαν να ενταχθούν σε αυτή την κίνηση, όχι μόνο από τα σχολεία της Αγυιάς αλλά και από άλλα σχολεία της  πόλης.  Το Πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε την αρχή της πολύχρονης πορείας στον χώρο της πρόληψης , μιας πορείας δημιουργικής και συνεχώς εξελισσόμενης.  Στις 6/3/1991 στα γραφεία του ΙΣΠ  υπογράφεται το καταστατικό και έτσι  ιδρύεται η ΠΡΟΤΑΣΗ.

Στο πρώτο Δ.Σ.  συμμετείχαν  Β.Πασσάς ( πρόεδρος ), Ν.Τσαπακίδης ( γραμματέας ), Όλγα Σπηλιοπούλου (  αντιπρόεδρος ), Ν.Δαουάχερ (  ταμίας ), Ν.Βουτσινάς, Μ.Σιάτου και Β.Κολλιοπούλου.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας ( Φλεβάρης 1992 ),  παραχωρεί χώρους στο κτίριο επί των οδών Αγ.Γεωργίου και Παντανάσσης για να καλυφθούν οι αυξημμένες δραστηριότητες του νέου  εθελοντικού φορέα.

Η  εξέλιξη της Επιτροπής κατά των ναρκωτικών της Σχολικής κοινότητας Αγυιάς σε ΠΡΟΤΑΣΗ, κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής,  αποδεικνύει  με τον καλύτερο τρόπο,  ότι όταν υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συμμετεχόντων, οι ωραίες ιδέες μπορούν να γίνουν πράξη. Αρκεί να υπάρχει έμπνευση, διάθεση και κυρίως μεράκι.

Το 1993, οι  ανάγκες μιας ομάδας εφήβων να  έχουν ένα χώρο  δημιουργικής  έκφρασης, σε  συνδυασμό με την συνεχή  αναζήτηση των στελεχών  της ΠΡΟΤΑΣΗΣ να εφαρμόσει ελκυστικές και  αποτελεσματικές παρεμβάσεις πρόληψης για τους νέους, γέννησε  την  ιδέα για τη δημιουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης το 1993.

Το κτίριο της ΠΡΟΤΑΣΗΣ επί της Σαρανταπόρου 20, αρχικά ενοικιάσθηκε, και  στην συνέχεια αγοράσθηκε, επισκευάστηκε και  διαμορφώθηκε σε ένα βάθος χρόνου σε πρότυπο πολυχώρο για νέους και ενήλικες.  Πολλή δουλειά, μεγάλα ρίσκα, δάνεια και προσωπική δουλειά των μελών, των φίλων και των παιδιών που συμμετείχαν στις ομάδες του ΚΔΑ.

Η πορεία αυτή συνεχίζεται με την ίδια μεθοδολογία μέχρι σήμερα,  γεμάτη με προκλήσεις από πραγματικές ανάγκες.  Τα  στελέχη και τα μέλη των ομάδων εμπνέονται, σχεδιάζουν και εφαρμόζουν προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες νέων, γονιών, εκπαιδευτικών και άλλων κοινωνικών ομάδων.

ΣΗΜΕΡΑ

Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» αποτελεί μία κίνηση ενεργών εθελοντών  πολιτών  για έναν άλλο τρόπο ζωής, όπως αναφέρεται και στο τελευταίο καταστατικό. Στην κίνηση αυτή   συμμετέχει ένας σημαντικός αριθμός ενεργών πολιτών της Πάτρας, οι οποίοι είτε ως μέλη είτε ως φίλοι είτε ως πολίτες αποδέκτες των υπηρεσιών, στηρίζουν και στηρίζονται από την «ΠΡΟΤΑΣΗ». Τα μέλη της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» προέρχονται από όλες τις κοινωνικές ομάδες. Είναι πολίτες που αναλαμβάνουν  την ευθύνη τους στην πρόληψη. Εκπαιδεύονται και εκπαιδεύουν στη συνέχεια τους συμπολίτες τους. Η  εκπαίδευση είναι κυρίως βιωματική και λιγότερο θεωρητική.  Αξιοποιούν τις δικές τους κατακτήσεις. Λειτουργούν εκπαιδευτικά μέσα από το δικό τους παράδειγμα. Αυτό που οι ίδιοι είναι και ο  τρόπος με τον οποίο λειτουργούν στην κοινότητα. Είναι ο εναλλακτικός τρόπος ενός άλλου τρόπου ζωής, που αντιστρατεύεται την κουλτούρα χρήσης και συμβάλλει στη λειτουργία συστημάτων που  βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.                 

Σύμφωνα με την φιλοσοφία της ΠΡΟΤΑΣΗΣ, τα αίτια των αρνητικών εξαρτητικών συμπεριφορών συνδέονται άρρηκτα με το σύγχρονο κοινωνικό μοντέλο, το οποίο στο βωμό του κέρδους και της υπερκατανάλωσης, ευνοεί κάθε είδους χρήση, κατάχρηση και εξάρτηση. Προκειμένου να πετύχει του στόχους της υπερκατανάλωσης, συνδέει την ευτυχία με την απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων καταναλωτικών αγαθών, στα πλαίσια μίας κοινωνικής πλέον αντίληψης «Καταναλώνω άρα υπάρχω». Στο τέλος αυτής της ατέρμονης πορείας βρίσκονται, για μερικούς νέους, και οι παράνομες  εξαρτησιογόνες ουσίες αλλά και  πολλές άλλες δυσλειτουργικές  εξαρτητικές  συμπεριφορές.

Εμείς οι  ενήλικες έχουμε την ευθύνη για τη δημιουργία και διατήρηση ενός τέτοιου κοινωνικού  μοντέλου, μέσα στο οποίο μεγαλώνουν και διαπαιδαγωγούνται οι νέοι. Η πρόληψη, λοιπόν, για να φθάσει στους νέους, πρέπει να ξεκινήσει από τους ενήλικες, οι οποίοι έχουν υποχρέωση να  αναλάβουν την ευθύνη τους, να αλλάξουν αυτό τον τρόπο ζωής, ξεκινώντας ο καθένας αρχικά από  τον  εαυτό του. Η αλήθεια είναι ότι μόνο τον εαυτό μας μπορούμε να αλλάξουμε. Αυτή όμως η αλλαγή μπορεί να εμπνεύσει και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας αν το θέλουν.  Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να επηρεάσουμε την οικογένειά μας αρχικά, τον χώρο του  σχολείου αλλά και της κοινωνίας.

Στο επίκεντρο του έργου μας είναι ο άνθρωπος. Η ανθρώπινη αξία μετριέται με αυτό που είμαι και όχι με αυτό που έχω. Πορευόμαστε προς την ευτυχία, όσο εξελισσόμαστε ως πρόσωπα σε συνεργασία με τους συνανθρώπους μας.

Μέσα από τη βελτίωση της λειτουργίας των μικρών η μεγαλύτερων συστημάτων της κοινωνίας θα προέλθει έμμεσο, αλλά πολύ σημαντικό όφελος, για τους νέους αλλά και τους ενήλικες.

Γιατί η πρόληψη δεν προάγεται με συμβουλές, αλλά είναι μία καθημερινή παιδαγωγική πράξη που προκύπτει από τις βιωματικές εμπειρίες των παιδιών από τη βρεφική έως την εφηβική  ηλικία.  

0
0
0
s2sdefault

join

newsletter

contact

calendar

 

15

© 2015 Protasi. All Rights Reserved. Designed By Aktis.gr

Search